emeliebjuremo.blogg.se

Fyra veckor i Norrland!

Kategori: Allmänt

Idag har jag varit här uppe i fyra veckor, och på söndag blir det en månad. En månad!
Såhär länge har jag aldrig varit hemifrån, såhär länge har jag aldrig varit utan min familj.
 
Jag måste säga att jag är förvånad över mig själv, jag är förvånad över hur snabbt det egentligen går att anpassa sig själv till ett helt nytt ställe - till helt nya rutiner.
Under ett helt år har jag varit ifrån pluggandet, under ett helt år levde jag med ovisheten om vad jag skulle göra kommande dag. (Oj, vad dramatiskt det lät...)
 
De kunde ringa från Toria kl. 05.30 på måndagmorgonen och fråga om jag ville hoppa in och jobba kl 06. Såklart tackade jag ja, även om jag hade en massa planer just den måndagen, planer som kanske egentligen inte var så viktiga, men som ändå var saker man skulle göra.
De kunde ringa från Frykenskolan en torsdagmorgon kl 07.30 och fråga om man ville hoppa in och ta en lektion vid 08.20, en vid 13.20 och en vid 15.05. Och samma sak där - såklart sa man ja till det, även om det egentligen förstörde hela den dagens planering.
 
Att inte kunna planera veckorna, det blev jag snabbt ganska trött på, och det är nog därför jag faktiskt tycker att det är skönt att vara tillbaka i pluggandet igen - det gav mig den motivation jag saknade när jag tog studenten, jag kan nu planera mitt liv igen.
Men, den största anledningen till att det känns bra är ju förstås att jag pluggar något jag tycker är intressant nu.
Jag kanske låter som en superpluggis nu, men jag har faktiskt sett fram emot föreläsningarna under denna kurs, just pga intresset, och pga att jag vet att det här är sån kunskap jag förhoppningsvis kommer livnära mig på i framtiden. 
Jag kanske ska nämna att kursen vi läser nu heter "Grundläggande humanbiologi och funktionell anatomi".
Vi har läst om hur människan är uppbyggd med framförallt skelett och muskler, vilket vi redan tentat av med en hemtenta.
Nästa vecka på fredag har vi en tenta i traumatologi, alltså skador av alla de slag (knäskador, hjärnskakningar, skador i handleder, skador i fötter osv osv...), sedan är mina första högskolepoäng gjorda, min första kurs på univeristetet avslutad.
Och som sagt, det är stor skillnad att gå hem och plugga något man tycker är intressant, än att tex läsa om Gustav Vasa, vilken jag inte bryr mig ett dugg om... Hehe. 
 
Så länge jag har den här inställningen till att dra till skolan på morgonen ska jag nog vara glad, för under kommande kurs ska vi läsa om cellen, vilket kanske inte kommer bli riktigt lika intressant....
Därefter ska vi läsa fysiologi (metabolism, citronsyrecykeln osv... vad nu det är...) - DET kommer nog bli en utmaning! 
 

 
Jag fick en fråga idag: om jag har någon hemlängtan. 
Jag gav kanske ett rätt dåligt svar, men svaret är än så länge ett nej, och jag måste säga att det känns bra att det är så.
Det är klart att jag saknar alla därhemma! Det är klart att jag skulle vilja vara där nu om jag fick och krama om er allihop, men jag vet ju att jag inte kan...
Jag vet att det fortfarande är en lång tid kvar tills jag får det, och det är därför jag inte försöker tänka så mycket på det heller - det skulle bara göra det svårare för mig här uppe. 
Tänk om jag skulle ha världens hemlängtan redan, tiden fram till jul skulle ju vara oändlig i såna fall!
 
 
Jag trivs jättebra här uppe och jag är omringad av jättegoa människor varje dag. Den känslan förstärks i princip varje dag, då man fortfarande lär känna varandra. 
Jag trivs jättebra med själva staden också - den är perfekt för mig!
Än så länge har jag inte behövt ta bussen någonstans, och numera har jag en ny rääcer - min röda kärringcykel, haha. Med den tar jag mig vart jag än vill - in till stan, till skolan, till gymmet, till affären osv. Det tjuter om frambromsen dock, så jag känner mig lite som hemma i alla fall, haha!
Hörde förövrigt att avgasröret ramlat ner på min pärla där hemma... Säger bara tuuuuur att det inte var jag som körde då!! HAHA stackars Johan.... 
 
Så, jaa... Jag trivs fortfarande jättebra, och hoppas att jag kommer få ha kvar den känslan :))
 
 
Nej, nu är det dags att skalla kudden!
Fredag imorgon, och jag är ledig. Dock blir det plugg i skolan på morgonen, lunch på IKSU och sen massageträning. (Vi har examination på tisdag, då vi ska massera rygg/nacke/skuldra på 25 min.)
Därefter ska jag köra ett cx-pass samt spinning, och på kvällen tror jag det väntas roligheter :)))
 
 
 
Puss&kram
 
 
 
 
 
 
 

Sammanfattning nollevecka 2

Kategori: Allmänt

 
Okej... I söndags lovade jag en uppdatering om hur förra veckan var, en uppdatering som inte blev av, hehe.
Men nu, nu kommer godbitarna:
 
Nollningen är som sagt över efter två jätteroliga, och även jätteviktiga, veckor. Man har fått chansen att umgås med klassen och med tvåorna utanför skolan, vilket har varit guld värt för sammanhållningen. Vi har lekt och festat - en perfekt kombination om man vill lära känna nya människor! ;)
Våra coacher (faddrar) har varit väldigt snälla mot oss om man jämför med annan nollning. Ingen har blivit tvingad till att tex dricka, och ingen har behövt göra saker man inte velat. De sa i början att de vill att vi ska lära känna varandra, att det var det huvudsakliga målet, inte att man tex ska skämma ut sig på stan. 
Och i alla fall jag tyckte att de lyckades jättebra med sitt mission.
Man har fått möjligheten att skaffa kontakter utanför klassen (mest tvåor, men ändå) och det är kul att man känner igen några andra i skolan eller på IKSU än bara de i klassen. 
 
Förra veckan började vi i alla fall med "The Amazing Race". Det gick till på samma sätt som tv-serien: nollegruppen fick en karta med olika stationer utsatta, vilka vi skulle ta oss till så snabbt som möjligt. Väl på stationerna fanns det oftast öl man skulle halsa.
JÄTTEGOTT, verkligen....
Mitt lag kom sist i just den tävlingen då vi sprungit fel två gånger och därför gav vi typ upp, hehe.
Vi var bara tjejer också. Tjejer som skulle halsa öl. Ja, det gick ju som det gick..... 
 

På tisdagen var det dags för beermile.
Gööööttt, ännu mer billig pessljumen öl som skulle avnjutas, haha.
Vi skulle springa ett varv runt en fotbollsplan, halsa en langbörk öl, springa ett varv, halsa, springa ett varv till, halsa och sen ytterligare ett varv. (Elin Larsson, det här skulle du gillat, det vet jag)
 
Jag fuskade.
Aldrig i livet att jag skulle fått i mig en 1,5 liter öl! Så mycket öl har jag nog aldrig druckit i hela mitt liv tror jag. Efter ölen blev det utgång på ett av ställena på campus, Origo. Det var inte många som blev med ut, men jag var en av dem, hehe. Vi dansade, drack, dansade, pratade, skrattade, åt pommes med hamburgerdressing (?!?). Ingen mild sås här na, den får vänta tills Quickly på juldagen! 
 
Onsdagen bjöd på brännbollsturnering hela dagen.
För ena laget blev det en finalplats, och för det andra gick det lite sämre.
På kvällen var det fest igen, och denna gång var vi några fler som gick ut. Förfesten ägde rum hos en kille i tvåan där vi (i alla fall jag) hade jättekul då vi körde ölspel, olika lekar och "jag har aldrig". Tiden gick alltför fort och vi drog till själva festen som ägde rum på ett annat ställe på campus, Skogis. Ett mysigt ställe där vi partade tillsammans med de andra medicinska enheterna. Bland annat träffade jag min rumskompis Matilda där. :)
 
Torsdag och fredag var vilodagar. 
Jag och Malin letade febrilt efter klänningar till lördagens sittning.
Att försöka hitta en fin klänning i mitten av september var inte lätt, men till slut så gick det som tur var!
 
Lördagen var fullsmäckad - från morgon till kväll.
Då var sista dagen vi behövde ha på oss våra nollekläder, och det var slutspurten av vår poängtävling som hade pågått under de två nolleveckorna.
Kl 09.00 skulle en av våra headcoacher lägga ut ett antal uppdrag på fb, uppdrag vilka vi hade fram till 14.00 på oss att utföra, uppdrag som var poängsatta från 1-10 beroende på typ svårighet.
Det här är instruktionerna och några av punkterna vi fick:
 

"Alla uppdrag är satta med en poäng, vid korrekt utförande och uppvisande film/bild av ett uppdrag så får ni alltså den bestämda poängen. Uppdragen från ENDAST utföras EN gång om inget annat står. ALLA uppdrag ska filmas, OM det står att fotobevis räcker så menas att det räcker med en bild av utförandet. Hoppas ni får sjukt roligt och vågar bjuda på er själva, här kan ni skramla ihop poäng... vilket lag som helst kan vinna!!! :-))))))

 

  • KILLAR: klä på dig en klänning och gummistövlar och gå och handla en gurka och en vaselin. 7 poäng.
  • På valfritt sätt ska två personer ta sig över campusdammen. 9 poäng.
  • Gör sten-sax-påse med en främling. (Räcker med fotobevis). 1 poäng.
  • Hitta tre tjejer och tre killar och sjung tillsammans ”Temperaturen” vers ett och refräng två. Mot varandra! 4 poäng.
  • Gör ett smycke med material från naturen och sälj det för minst kronor. 10 poäng.
  • Hitta 15 personer med converse, ställ upp alla på ett led och fota. (Räcker med fotobevis). 6 poäng.
  • Hitta en blond, en brunett och en rödhårig och ta en bild. (Räcker med fotobevis).  2 poäng.
  • Bygg en pyramid med minst tre våningar. (Räcker med fotobevis).  4 poäng. 
  • Pussa en person på munnen och ta ett kort. (Räcker med fotobevis). 3 poäng.
  • Spela upp en teater på 3 minuter på Rådhustorget inför minst 20 personer. 10 poäng. Hela gruppen måste vara med, någon annan får filma.
  • Be att få sätta upp håret på en främling. (Räcker med fotobevis). 2 poäng.
  • Marknadsför Tränarprogrammet på valfritt sätt utanför Ålidhemscentrum. 1-10 poäng. Dommaren dömer utifrån engagemang.
  • Håll en buggkurs med en främling. 5 poäng. 
  • Kör Gagnam style eller Harlem shake inne på valfri affär (HELA gruppen måste vara med, någon annan får filma). 7 poäng. 
  • Låtsas vara utlandssudenter och fråga efter vägen på valfritt språk. 2-4 poäng. Beroende på språk och korrekthet.
  • Ge en främling en komplimang. 1 poäng. (Denna får göras max fem gånger per grupp, olika komplingar & främlingar/gång).
  • Gå till biblioteket och fråga efter en bok med sexställningar = 5 poäng. Gör minst två av positionerna i boken på offentlig plats (MED kläderna PÅ) = ytterligare 5 poäng...."
 

Många skratt den förmiddagen vill jag lova, haha!
 
Vi visade upp videos och foton för några headcoacher och samlade ihop många poäng.
Det var inte många punkter som min grupp inte genomförde, så vi jobbade på bra!
 
När poängjakten var avslutad var det bara att snabbt inhandla det sista inför kvällen för att sedan dra hem och duscha, sminka sig, fixa med lösögonfransar och löshår och allt vad jag gjorde innan den kvällen. 
 
Finsittningen ägde rum på ett ställe som heter Teatercafét, mitt i stan.
Att se alla i klassen med finkläder var jäkligt roligt, och annorlunda, då man var van vid att alla gick runt i rosa tröjor och färgglada tights. Det var knappt så man kände igen folket, haha. 
Här är i alla fall min klass :)
 
 
Här är tvåorna, haha.
 
 
 
Under kvällen åt vi otroligt god mat, sjöng olika visor, pratade och bara umgicks helt enkelt. 
Vi fick reda på vilket lag som vunnit hela poängtävlingen. Det var inte mitt lag.... Men vi kom inte sist i alla fall. ;)
Årets nolla utsågs också, vilket var klockrent. Haha. 
Kl 22.00 öppnade det för allmänheten. Då kom det helt annat folk, och helt plötsligt, efter två veckor med udda klädsel, kände man sig alldeles för uppklädd. Dock var jag ju inte själv om att vara det. 
Dansgovet öppnade vid 00, men musiken där var en besvikelse... Att vara på ett dansgolv där man inte känner igen en enda låt som spelas, det är inte det roligaste...
Det blir vad man gör det till, och istället för att hänga på dansgolvet tog jag min tequilaoskuld. ;)
Någon tequilahistoria blev det inte den kvällen. Jag hörde nämligen att man måste ha en sån, så det får bli längre fram, haha. 
 
Kvällen/natten avslutades med nattmat på donken. 
Gött att få sitta inomhus istället för att stå ute och frysa när man äter hamburgaren. ;)
 
Sammanfattningsvis så har jag haft två jättebra veckor, och jag vill säga tack till de tvåor som planerat och fixat allt.
Tack, tack, tack för att jag/vi fick den bästa möjliga start som tänkas kunde! 
Nu är det bara att fortsätta bygga på den goda sammanhållningen, då kommer det här bli så mycket bättre än jag vågade hoppas på när jag drog iväg. :)
 


 
Sådär... Det där får sammanfatta förra veckan.
Det kommer ett nytt inlägg inom kort, I promise!
Men nu väntar sängen på mig, och imorgon väntar mitt allra första spinningpass samt mitt allra första pass med core. Spännande!
 
puss&gonatt
 
 
 

Dålig uppdatering

Kategori: Allmänt

Nej, jag kan inte påstå att jag är superduktig på att uppdatera, men det kommer!
Denna vecka har varit fylld med aktiviteter av alla de slag och imorgon ska jag försöka sammanfatta veckan på ett bra sätt.
 
Våra föreläsningar har dragit igång denna vecka, och än så länge verkar det väldigt intressant. 
I princip allt är nytt, så det finns en del att bita i. Jag ska till exempel lära mig mååånga av kroppens ben och muskler på latin, samt veta vart de sitter.
 
Nu ska jag snart dra in till stan för den avslutande poängjakten. Kl 09.00 lägger våra coacher ut uppdrag på facebok, vilka vi ska utföra och dokumentera för att senare visa dem vilka vi utfört, och utifrån det få de avgörande poängen.
 
Ikväll väntar en finsittning i stan som avslutning på dessa två första veckor. Det kommer bli gryyymt!
 
Men som sagt, håll utkik imorgon em/kväll! Då kommer en bättre uppdatering. :)
 
Och ni hemifrån! Ät mycket mârtensgodis, majskolvar och belgiska våfflor åt mig! 
 
chiiiiao

Fullt ös medvetslös!

Kategori: Allmänt

 Idag har jag varit Umebo i en vecka, och än så länge känns det bra. Riktigt bra.
Jag har knappt hunnit reflektera över att jag är här, då mina dagar har varit väldigt uppstyrda med aktiviteter av olika slag. 
 
MÅNDAG
Vi olika typer av lärakännaövningar i skolan, bland annat en typ av speeddating. För en person du aldrig någonsin träffat skulle du berätta vad du gjort hittills i livet, något pinsamt du gjort, något som fått dig glad, något sorgligt som hänt i ditt liv, och så vidare.
Ett väldigt intressant sätt att börja prata med människor, minst sagt!
 
På kvällen tog tvåorna hand om oss, och vi blev indelade i nollegrupper.
En 7-kamp skulle gå av stapeln där man i varje gren skulle försöka vinna (såklart) för att samla så många poäng inför den kommande veckan som möjligt.  
En hinderbana, två balanstävlingar, ett skottkärrerace, en äggtävling, en tävling i att sitta längst i 90 grader, samt en stafett som avslutning, bestod min måndagkväll av. 
Jag gjorde såklart inte allt utan vi turades om, och efter kvällens slut tror jag att mitt lag låg rätt bra till. :)
 

 
TISDAG
Vi fick en massa information om bland annat kursens uppbyggnad, och vad man egentligen kan jobba med när de tre åren gått. Det känns väldigt skönt att veta att det kommer stå många dörrar öppna (förhoppningsvis), då vi kommer få en väldigt bred grund med kunskap att stå på - vi kommer vara kompetenta inom många olika områden. 
 
Lärakännaövningarna fortsatte även i tisdags, då vi bland annat fick stå i rampljuset i tio sekunder.
I tio sekunder skulle man, inför hela klassen, göra något framme vid katedern. Vad som helst. 
Några berättade lite om sig själva, någon hoppade runt, någon dansade, någon målade på tavlan.
Vad gjorde jag då? 
Ja eftersom jag är den enda från Värmland, tänkte jag att jag kunde ta några ord på värmländska. ;)
"Jä hetter Emelie å jä kommer frå Värmlann. Skull jä tal värmländska mä er se skull int ne fatt ett smäck. Jä tycker öm mölter å kröser å jä bruker häng på torsbytörg på lördanätterna." 
 
Nej okej, jag skippade det där med Torsbytörg, men det andra sa jag, haha. Några fnissade en del, och sa efteråt att de gillade dialekten. ;) Finerst i varla ä an ju! Haha.
 
På kvällen hängde vi med våra faddrar/coacher.
Vi är inte nollor på Tränarprogrammet - vi är players. Våra faddrar kallar sig inte faddrar, utan de är coacher. De som är snäppet högre kallas i våra nollegrupper för headcoaches. 
Vi skulle i alla fall komma på ett lagnamn och en hejarramsa tillsammans, samt skriva på våra rosa tröjor.
"Hantel with caution" blev vårt teamnamn, och vår hejarramsa blev enkel, men ändå himla bra:
"Curla, flexa, superspexa. Vi vill se, muskler växa!"
 

 
ONSDAG
Inspirationsföreläsningar på schemat hela dagen. Våra lärare berättade en och en om deras bakgrund, hur de hamnade just i Umeå.
Det var väldigt intressant att lyssna på vad de hade gjort, då de är väldigt meriterade. Många av dem har jobbat med landslag av olika de slag.
Det mest inspirerande var att lyssna på vad vår psykologilärare hade gjort. Han hade nämligen varit småkronornas idrottspsykolog, och hade arbetat jättemycket, och hårt, med dem då de tog JVM-guld.
Han berättade på vilket sätt de hade jobbat med spelarnas tankesätt och vikten av att ledaren tror på att det psykologiska även det är viktigt för att nå framgång. 
Hur som helst - mycket intressant! All respekt till mina framtida lärare!
 
Utgång stod på schemat på kvällen.
Innan vi drog till Origo hade vi några aktiviteter som "förfest".
Vi hade stafetter av olika slag, och tvåorna bjöd oss på öl. Jag har nog aldrig druckit så mycket öl i hela mitt liv, haha! 
Jag hade en sjuuukt rolig kväll i alla fall, tillsammans med grymt sköna ettor och tvåor, och jag ser verkligen fram emot helgens, samt kommande veckas, planeringar! 
Till veckan börjar våra föreläsningar på riktigt, även om nollningen fortsätter. Jag tänker vara med på allt tvåorna fixar ändå - man nollas ju bara en gång! 
 

 
Igår hade vi en vilodag.
Vi hade ingenting direkt schemalagt - det var bara frivilliga aktiviteter så jag har var på en mässa och kollade, fixade gymkort, skrev in mig i kåren, fixade kursmaterial, lagade mat, städade, gjorde en ny piercing, fikade och tog det lugnt på stan med Malin.
En riktig chilldag helt enkelt!
 

 
Som sagt, denna vecka har gått i ett, precis som nästa även den kommer göra.
Fortsättning följer....!
 
 
 
 
 

intryck åt höger och vänster

Kategori: Allmänt

 
Idag har jag träffat delar av min nya klass, samt några faddrar. 
Det tar på krafterna att vara omringad av människor man aldrig förr i sitt liv träffat, det vill jag lova! 
Alla nya intryck behöver verkligen sorteras, och det jag borde göra nu är nog att sova en sväng.
Jag skulle göra min hjärna rättvisa om den fick ett chans att bearbeta allt det nya jag varit med om idag, då den måste vara mottaglig för ännu fler nya ansikten imorgon. Då är det nämligen dags att träffa den resterande delen av klassen, och de faddrar som inte var med idag. 
 
Vi träffades på IKSU (Europas största gym) där vi fikade och lekte några namnlekar. Nu snurrar namn som Louise, Camilla, Simon, Olle, Rasmus, Evelina, Malin, Sandra, Axel, Daniela, Linda, Nils osv i huvudet, och jag är inte dåligt om jag lyckas komma ihåg alla namn tills imorgon. 
 
Kl 08.30 är det upprop.
Kl 08.30 drar skolan igång igen efter ett års uppehåll, och det ska bli rätt roligt att få läsa om och lära sig sådant man är intresserad av. 
De första två veckorna kommer vara rätt uppstyrda av tvåorna, och säkerligen inte superseriösa i skolan heller. 
På tisdag kommer jag gå dit iklädd en rosa t-shirt, färgglada tights och svarta knästrumpor, som jag sista-minutenhandlat här inför 80-talsnollningen. 
Vad mina två närmsta veckor kommer bjuda på, det har jag egentligen ingen aning om, men jag hoppas att det kommer bli sjukt roligt, och att jag kommer träffa en massa nya människor. 
 
Nej, nu är det dags att laga lite mat och dammsuga, sånt som vuxna människor gör. ;)
 
Hoppas ni har det bra hemma! :*
 
puss&kram
 
 
 

Stor

Kategori: Allmänt

Så kom då den dagen jag aldrig trodde skulle komma, den dagen då jag fick vinka hej då till min mamma och pappa, den dagen då jag skulle klara mig på helt egen hand, 73 mil hemifrån.
 
Igår åkte de hem - igår blev jag stor. 
 
Det var såklart jobbigt att krama dem hej då, och sedan se dem lämna, men samtidigt vet jag att det är nyttigt för mig att få klara mig på egen hand.
Nu kommer inte maten vara lagad när jag kommer hem, ingen kommer tvätta åt mig och ingen kommer berätta för mig vad som behöver göras. Det ska bli skönt att få bestämma själv, det ska bli skönt att få visa att jag kommer klara det (hoppas jag...). 
 
När de hade åkt hem igår fick jag en guidad rundtur av Elin Holmberg. Vi cyklade till stan och hem till mig tillbaka, till univerisitetet och gymmet, sedan hem tillbaka, samt till Ålidhem centrum (ICA, Coop och apotek), och därefter cyklade jag själv hem. 
Mitt lokalsinne suger verkligen, men efter att ha cyklat enbart en gång till de olika ställena känner jag att jag faktiskt kommer kunna hitta själv nästa gång. Kors i taket och halleluja, tänker jag! 
 

Idag kom min rumskompis Matilda.
Det är en tjej jag kommer ha mycket roligt tillsammans med, det känner jag redan nu. :)
Hon är supertrevlig och go, så min start här har verkligen blivit den bästa möjliga! 
 
Efter vi hade hämtat henne drog vi till något som kallas bondens marknad, vilket ungefär såg ut som mârten, dock mycket mindre och bara "matstånd", haha.
De har så varje lördag i augusti och september, så på mârtenslördagen kan jag gå där och låtsas att jag är hemma. ;) 
 
 
Förövrigt har dagen bestått av ett sommarstugebesök där vi hann med en liten båttur, solhäng och grillning. 
Man kan säga att det var som en liten kick-off för oss, för att lära känna varandra bättre. Himla mysigt!
 
Imorgon väntar en dag där jag förhoppningsvis kommer knyta ännu fler nya kontakter. 
Kl 14 ska jag träffa några ur min nya klass, samt några faddrar som gått något år längre. Spännande!!
 
puss&kram&natti